Kleuterbouw

Paasontbijt

We hebben vandaag met elkaar een hele gezellige ochtend met gehad. We startten met een paasontbijt aan de groepstafels. De paashaas kwam langs en verstopte paaseitjes in de klas. Daarna hebben we in kleine groepjes spelletjes gedaan. En we zijn nog lekker naar buiten geweest.  Zie foto's op de homepage.

4 december

We hebben twee hele gezellig weken achter de rug die in het teken stonden van Sinterklaas. We hebben veel geknutseld, liedjes gezongen, het speelhuis werd een pietenhuis waar pakketjes moesten worden ingepakt en pepernoten gebakken. Vorige week donderdag (26-11) vonden we bij de kleuters een pepernotenspoor naar de herfstwinkel, daar lag een brief. Sinterklaas schreef dat hij het zo koud heeft in zijn werkkamer in het pietenhuis en dat hij op zoek was naar iets wat hem zou verwarmen. In de herfstwinkel op De Dijkwerkers vond Sinterklaas houtstronken voor zijn houtkachel en pompoenen voor een pannetje warme pompoensoep. Als dank mochten we maandag onze schoen zetten in de hal. Op dinsdag stond er in de leeshoek een koud kopje koffie, Sinterklaas moest in zijn eentje alle schoenen vullen. Hij was zo moe geworden, dat hij op onze bank even ging uitrusten met een kopje koffie. En op woensdag vonden was de rekenhoek van de onderbouw een rommeltje! Sint was even de tel kwijt en had alle getallen van de getallenlijn verkeerd opgehangen. En gister was het zover; Sinterklaas was op school! We hebben met elkaar een gezellige en ontspannen ochtend gehad. Alle kinderen zijn verwend met mooie cadeaus uit de winkel van Sinterklaas.

9 november

We hebben weer heerlijke weken achter de rug waar we weer veel in hebben gedaan. We zijn op donderdag 28 oktober met zijn allen, als afsluiting van ons thema, naar het kasteel Radboud geweest. Met een fotospeurtocht zijn we in kleine groepjes door het hele kasteel gegaan, we hebben van alles gezien. Het liedje van ridder Pim blijft ook populair en wordt in de groep nog steeds graag gezongen, bij jullie thuis misschien ook wel. We treffen het met het weer, dus we spelen lekker buiten met schepjes, emmertjes en water. En toen ik een kleed uit de schuur haalde, kwam er opeens een spookje tevoorschijn. Wat hadden ze een lol onder het kleed! Twee weken geleden hadden we Anna in de groep, zij kwam een week stagelopen. Anna heeft ons met van alles en nog wat geholpen, boekje lezen op de bank, spelletjes doen, helpen bij de gym, groepjes begeleiden bij de excursie én met kinderen een heerlijke cake gebakken! We hebben ook onze eerste techniekviering van dit schooljaar gehad. Dit doen we zes keer per jaar en mogen de kinderen in groepjes allerlei technische opdrachten uit voeren. We besteden in de klas veel aandacht aan de beginklank van een woord, met welke letter begint je naam bijvoorbeeld. Ook oefenen we met de dagen van de week, leren we wat zwaar is en licht met de weegschaal en wat is vol en leeg bij de watertafel. Ook praten we veel over groot en klein, dus toen er nieuwe klei in de klas was, werden er grote en kleine slakken gemaakt. Ook hadden we de eerste jarige van de maand november in de klas Vorige week de lampionnen gemaakt, die hangen bij het raam. Woensdag gaan we de klassen langs met de lampion.

23 oktober

We zijn in de groep nog volop bezig met het thema 'ridders en kastelen'. We hebben mooie schilden gemaakt, het speelhuis is een kasteel geworden waar ridders leven, in de bouwhoek worden mooie kastelen gebouwd en we hebben een kasteel gevouwen op basis van 16 vierkantjes. We oefenen in de groep veel met het herkennen van de cijfers, we oefenen met terugtellen vanaf 10, we knutselen veel, lezen voor uit het boek 'Ridder Reijn en de gouden onderbroek' (een boek waar we we veel lol aan beleven). We hebben sinds kort een bank in de klas waar de kinderen ook elkaar kunnen voorlezen. Aanstaande donderdagochtend gaan we met elkaar naar een echt kasteel, kasteel Radboud in Medemblik. We hebben er zin in! We hebben ook gezien dat het seizoen is veranderd, we zingen het liedje 'herfst, wat heb je te koop?'. Te vinden op YouTube.

2 oktober

Deze week zijn wij gestart met ons nieuwe thema 'ridders en kastelen'. Passend bij het thema van de kinderboekenweek met als thema: en toen... De week startte met een optreden van de leerkrachten die waren verkleed als een historisch figuur. Zo was er een ridder, een romein, een boer en een kapitein van een VOC schip. In de klas lees ik veel voor, zoals het boek 'Held op sokken' en 'Ridder Reijn en de gouden onderbroek'. Eerst bekijken we de omslag van het boek en voorspellen we waar het boek over zal gaan. We praten over de inhoud van het boek, want wanneer ben je eigenlijk een held? Dit onderwerp hebben we gebruikt voor de vrije tekst. In het boek staan veel tekeningen van ridders. Hoeveel ridders staan er in het boek? De jongste kleuters leren zo synchroon te tellen. En wie is eigenlijk de eerste ridder en de tweede, derde, etc. De oudste kleuters leren zo de rangtelwoorden. Vorige week zijn we ook op cijferjacht geweest in de buurt, welke cijfers zie je? Zo oefenen we met cijfersymbolen herkennen. Dinsdag mochten de kinderen allemaal op de foto in een andere tijd, die foto's heb ik net naar jullie gestuurd. Donderdag werden we voorgelezen door kinderen van de bovenbouw. Voor wie wil, mag een ridderhelm maken. Volgende week zijn de jonkvrouwen aan de beurt. We hebben ook het liedje 'ridder Pim' geoefend en laten horen in de viering, maar die hebben jullie misschien al thuis gehoord.